Kouzlo jedné trubky

Vypadají jako ryze dámská elektrokola s mohutnou spodní trubkou, a přitom se hodí pro muže i ženy. Jeví se jako líná městská kola, ale mají sportovní geometrii a lze je využít na sportovní vyjížďky a výlety. Řeč je o horských elektrokolech se specifickým, takzvaným „monotube“ rámem. Klasickým představitelem této kategorie je například Rock Machine Storm INT e90-29 Unisex Touring, tedy elektrokolo domácí značky vyráběné v kopřivnické továrně Bike Fun International.

Na první pohled mu chybí horní rámová trubka, zatímco ta spodní je masivní a velkého průměru. Tvoří hlavní páteř rámu, obsahuje integrovanou baterii a také úhledně zabudovaný středový motor. Celkové zpracování je na vysoké úrovni a každého osloví také líbivý design.

MIX SPOLEHLIVÝCH DÍLŮ

Co se týče komponentů, tak zde máme mix funkčních a spolehlivých dílů od kotoučových brzd přes odpruženou vidlici a sedlovku až po řadicí systém MicroShift. Středový pohon nese označení Sport Drive a jedná se o motor vyvinutý právě pro elektrokola Rock Machine a také Superior. Výrobce tento spolehlivý elektrický pohon používá již několik sezon. Nominální výkon je 250 W a krouticí moment až 90 Nm, což zaručuje zdolání prakticky jakéhokoli stoupání. Ve spodní rámové trubce je ukryta baterie s kapacitou 504 Wh, která umožňuje dojezd až 100 km na jedno nabití. Celý systém se snadno ovládá pomocí moderního a barevného LCD displeje. Jezdec má na výběr ze čtyř jízdních režimů a nechybí ani funkce Walk pro tlačení do kopce.

MĚSTO I PŘÍRODA

Jak se na takovém stroji jezdí? Doslova jedna báseň! Nový trend této konstrukce e-biků počítá s jejich využitím pro civilní ježdění po městě anebo blízkém okolí, na nákupy i dojíždění do práce. Ovšem stejně tak se toto elektrokolo hodí na cyklostezky, do přírody a do lehkého terénu, třeba na lesní cesty a pěšiny. Bohaté příslušenství zahrnuje blatníky, nosič, stojánek anebo integrovaný zámek Abus. Ač to tak nevypadá, tak Storm v sobě jen stěží potlačuje sportovní geny, neboť má téměř shodnou geometrii jako horská elektrokola Rock Machine. Tím je zajištěna hravost, dobrá reakce na povely od řídítek, snadná ovladatelnost a zejména opravdová univerzálnost a také pohodlí. Posed je díky vyšší poloze řídítek vzpřímený i pro jezdce, kteří se na jiných kolech potýkají s bolestmi zad. Kola o průměru 29 palců spolu s jemným vzorkem terénních pneumatik zajišťují dobrou prostupnost terénem, bezpečný přejezd překážek a také skvělou adhezi na jakémkoli povrchu.

OBDOBA SUV

V podstatě je toto kolo podobným „držákem“ a oporou, jakou mnozí vidí v SUV automobilech, které umožňují jízdu v lehkém až středně náročném terénu, a přitom umějí dělat společnost i v každodenním životě a sloužit především jako bezpečné rodinné vozy. Tento stroj nezbývá než doporučit pro jeho široké využití a také vysoký „fun faktor“. Jedná se o bezpečné nízkonástupové elektrokolo, které s přehledem zvládne i výlety v přírodě a po terénních cestách.

Rock Machine Storm INT e90-29 Unisex Touring je dodáván v jedné barevné kombinaci a ve velikosti M (pro jezdce 160–185 cm) nebo L (pro jezdce 170–195 cm).

Více informací:
https://kolojakobenefit.cz/produkt/rock-machine-29er-storm-int-e70-29-matt-anthracite-grey-radioactive-yellow-silver

Převzato a upraveno z magazínu Electric Bike Action (www.electricbikeaction.cz)

Text: Ondřej Vysypal, foto: Slavoj Průcha